5. 1 Förkortningar som används inom IT

- OS - Operativsystem
- I/O - Input/Output
- GUI - Graphical User Interface - Grafiskt användargränssnitt
- User Interface - Användargränssnitt - det som användaren ser och använder för att kommunicera med en teknisk sak, på datorn är det det som
visas på monitorn som är användargränssnittet och på en diskmaskin är det
de knappar och rattar som man använder för att ställa in och starta diskmaskinen som är användargränssnittet.
- Multitasking - utföra flera operationer samtidigt
- Exekvera - utföra. När et program exekveras körs det.
- Porta - skriva om koden till ett program så att det fungerar i ett annat operativsystem eller till en annan dator än det det är skrivet för från början.
- HTML (Hyper Text Markup Language)
Är ett så kallat uppmärkningsspråk (koden talar om hur sidan skall presenteras) på World Wide Web. HTML gör att du kan skapa interaktiva dokument som har klickbara bilder och text (länkar). Genom länkarna kan du snabbförflytta dig i dokumentet, till en ny sida eller till en annan webplats.
- HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)
Är ett regelsystem som styr hur data från en HTML-sida skall överföras mellan olika datorer på Internet.
- Byte
En byte är en grupp med åtta bitar som är den mängd som krävs för att kunna sätta samman en bokstav enligt ASCII-systemet. Bytes anger också hur mycket utrymme det finns på hårddisken eller i internminnet. - CGI (Common Gateway Interface)
CGI -script är ett kommandospråk som används för att kunna köra program på servern (serverside) från din webläsare (browser). Resultatet från en CGI-körning presenteras sedan som en vanlig HTML-sida i din webläsare (hos klienten, clientside).
- Cookies
En informationsfil, som webplatsen lägger på din hårddisk. Vid ditt nästa besök på sajten, kan den känna igen dig (eller egentligen din dator) och kan därigenom skräddarsy din HTML-sida precis så som du vill ha informationen presenterad.
- Domän (domain)
En hemsidas unika adress på Internet. Adressen består av ett domännamn och ett toppdomännamn. Namnet på en domän är ofta namngiven efter företaget eller webplatsägaren.
Ta till exempel en epostadress som ser ut så här: jag.du@hr.nu .
Adressen betyder: användare@domän.toppdomän, tecknet @ "at", kanelbulle, snabel-a kärt barn har många namn, är ett skiljetecken mellan namn och adress i e-post adressen. - E-post
Man skickar och tar emot elektroniska brev via Internet. För att kunna göra det måste du ha en e-postadress. En e-postadress kan se ut så här: användare@domännamn.se - FAQ (Frequenty Asked Questions)
Sidor på en webplats med svar på ofta förekommande frågor.
- Flejm (Flame)
Personangrepp i News eller e-post. När man blir flejmad kan man få sin brevlåda överfull med brev, det händer att det blir så många att ens Internetkonto inte räcker till.
- Grafiskt gränssnitt
Ett grafiskt gränssnitt gör att du kommunicerar med din dator via symboler istället för med textkommandon. Operativsystemen Windows och Mac OS är grafiska gränssnitt. Samma typ och utseende på grafiska gränssnittet möter du oftast när du kör dina program. HTML- dokument är ett annat exempel på grafiskt gränssnitt.
- Insticksprogram (Plug-in)
Är små programmoduler eller tilläggsprogram, till webbläsare och andra program, med plug-ins utökas ursprungsprogrammets funktioner. Exempel på plug-ins är: RealAudio och Shockwave för webläsare och Eye Candy Kais Power Tool för Adobe Photoshop och Paint Shop Pro. - IP (Internet Protocol)
Internetprotokoll, ett språk som alla datorer på Internet talar. IP står ofta ihop med TCP (TCP/IP). Ett unikt IP-nummer tilldelas varje dator på internet, det är det numret som ser till att din e-post skickas till rätt adress (server, värddator). "Utan IP inget Internet". - ISDN (Integrated Service Digital Network)
Förbindelse med hög hastighet via vanliga telekablar. Hastigheter mellan 64 Kbps (en kanal) och 128 Kbps (två kanaler).
- Mime (Multi Purpose Internet MailExtensions)
Mime är en standard (protocol) för teckenhantering som bland annat klarar av att överföra bokstäver som inte ingår i vanlig ASCII, till exempel svenskans å, ä och ö. MIME tillåter också överföring av bilagor som program, ljud och grafik/bilder. - Modem
En liten elektronisk låda (Modulator-Demodulator) som kopplar ihop din dator med telefonnätet. Modemet översätter från digitala ettor och nollor till analogt (hörbart) ljud så att data kan skickas via en vanlig telefonlinje.
- POP (Post Office Protocol)
Ett protokoll (bestämmelse) som bestämmer hur datorn hämtar e-post från en extern server: det gör att du kan ladda ned all e-post till din egen dator och radera den från servern, eller att e-posten får ligga kvar på servern, du får då fördelen av att kunna gå in från vilken dator som helst och läsa all e-post som finns lagrad. - Taggar (eng. tags)
Kommandon som används i HTML för att webläsaren skall veta hur hemsidan skall presenteras. - TCP (Transmission Control Protocol)
är ett överföringsprotokoll som hör ihop med IP. TCP delar upp det du skickar över nätet i paket sätter identifikationsnummer på paketen och adresserar dem. När paketen kommer fram till mottagaren monterar TCP ihop paketdelarna i rätt ordning igen så att det du skickat blir ett helt paket igen. - Webläsare (browser)
Datorprogram som låter dig se HTML-kodade sidor för/på Internet. Välkända webläsare är Netscapes Navigator och Microsofts Internet Explorer.
World Wide Web
Populärt kallad WWW, webben eller W3, är en nivå på Internet med grafiskt gränssnitt.
Universal Serial Bus, USB
USB är den nya anslutningen som ersätter den äldre seriella porten på datorerna. Du kan ansluta kameror, skrivare, scannrar och andra datortillbehör till din USB-port på din dator.
Omnämns ovan under Analog Telefonadapter, ATA.
Universal Mobile Telecommunications System, UMTS
UMTS är Europas variant av tredje generationens mobiltelefonnät. UMTS använder ett bredare frekvensspektrum än tidigare mobilsystem och alla enheter sänder samtidigt men använder en unik kod för att skilja ut aktuell data från den övriga.
Bandbredd
Bandbredd är den mängd data per tidsenhet en anslutning använder eller som en länk i ett nätverk klarar av att hantera.
Ethernet
Ethernet är den rådande standarden för hur data ska transporteras i kablarna mellan datorer. Ethernet uppfanns i mitten av 1970-talet av Bob Metcalfe och David Boggs.
IETF, Internet Engineering Task Force
Standardiseringsorgan för utveckling rörande Internet. Läs mer på ietf.org.
ITU, International Telecommunication Union
Ett FN-organ för att samordna globala telekommunikationsnätverk och tjänster. Läs mer på itu.int.
PSTN, Public Switched Telephone Network
PSTN är en engelsk förkortning för Public Switched Telephone Network och syftar alltså på det kopparnät som analogt överför röstdata över nätet.
RFC, Request For Comments
RFC är dokument som publiceras under utvecklingen av t.ex. ett protokoll för att få kommentarer från allmänheten. Exempel på protokoll som definieras i RFC-dokument är de vi använder varje dag t.ex. HTTP, SMTP, POP, osv. Samlingen av RFC-dokument underhålls av sekreteriatet på IETF.
GLOSOR
engelska - svenska
- objective - mål/fakta
- monitor - övervaka
- allocate - tilldela (man kan säga allokera på svenska också)
- desktop - skrivbord